Diéta

Diéta (étrend)

Egyszerre ígérnek finom ízeket és egészséget: a legkülönfélébb diéták hódítanak, a vércsoportdiétától a Kréta-diétán át a fehérjék és szénhidrátok szétválasztásával dolgozó étrendig. De vajon melyik az igazi?

Mit mondanak a szakértők?

 • A helyes diéta - Így érhetünk el tartós eredményt a fogyásban
 • Diéta - De kinek, milyen? | TermészetGyógyász Magazin
 • Lapos has diéta. 5 kiló, 2 hét alatt - HáziPatika
 • Fogyás gyogyszer
 • Diéta mém
 • Slimming world diéta vélemények
 • Diéta (étrend) – Wikipédia
 • Diéta, amitől megváltozol (90 napos) | ingyen-hatterkepek.hu

Vannak, akik úgy vélik, elegendő, ha csupán fényt és levegőt fogyasztunk ők a Jasmuheen-féle fényevők. Ez természetesen butaság. Arról soha nem volt vita, hogy az embernek ennie kell.

21 napos diéta: teljes átalakulás, éhezés nélkül! | ingyen-hatterkepek.hu

De mit? Ezt nem könnyű eldönteni, nem csoda, hogy sok vitát is kavar. Az utóbbi időben ezek a viták érdekes fordulatot diéta. A fő téma már nem annyira a friss ételek, a vitaminok, hanem inkább a tápanyagok helyes adagolása, azaz diéta fehérje, zsír és szénhidrát megfelelő aránya.

Érdekes módon mostanában a szénhidrátok ülnek a vádlottak padján.

Kerüld ...

Méghozzá nem az ipari cukor, hanem a teljes őrlésű gabonából származó anyag is. Az álláspont az, hogy aki le akar fogyni, annak csökkentenie kell a szénhidrátfogyasztását.

De a szégyenpadon jut hely másnak is, például a fehérjéknek. Arra is vannak bizonyítékok ugyanis, hogy az állati eredetű fehérjék eltömítik a hajszálereket, és olyan súlyos betegségekhez vezetnek, mint a szívinfarktus, a szélütés vagy a cukorbaj. A zsírok pedig végképp rossz hírnévnek örvendenek.

A közember ugyan eszik zsírosat, de rossz lelkiismerettel, és szívesebben nyúl diéta light termékek után. Ennek ellenére hízik, akkor most mi a teendő? Az egészségmegőrző diéták története egy sor receptet kínál.

10 fontos tény, amitől a diéta működik | Well&fit

Vegyük például az eszkimókat, akik hihetetlen mennyiségű halat és ezzel egészséges omega-3 zsírsavat fogyasztottak, alig fordult elő náluk szívinfarktus, viszont ritkán éltek tovább 50 évnél. Vagy nézzük a krétaiakat, akik a sok olívaolaj, sajt, hal, zöldség, fokhagyma, fűszer jóvoltából hosszú és jó minőségű életet mondhatnak magukénak.

Az eszkimók nem kaptak szívbetegséget, amíg hagyományosan halat ettek Vagy mit szólnánk a világ tetejéről érkező diétához? A hunzák, ez a Himalájában élő kis törzs, spártai életmódot folytat, sárgabarack - magot esznek egyfajta különleges kenyérrel, és hozzá gleccservizet isznak.

Ezen a koszton élve már jóval a civilizáció megérkezése előtt csodálatos építményeket hoztak létre, és sokáig éltek. Nincs új diéta A megdöbbentően újnak titulált diéta általában csak egy régi módszer leporolása.

Ezt figyelhetjük meg a manapság 4 kg fogyás 5 nap alatt népszerűbb bibliai orientáltságú diétáknál, mint amilyen a "teremtő koszt" vagy a hallelujadiéta Jézus-diéta.

De az eredeti módszerek, mint amilyen például a diéta is messze diéta fajunk fejlődéstörténetébe: a vércsoportnak megfelelően meghatározott élelmiszerek kell hogy jót tegyenek nekünk, mert állítólag azok illenek hozzánk. Vagy el akarjuk hagyni a kenyeret a vaj alól?

A helyes diéta - Így érhetünk el tartós eredményt a fogyásban Értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Erre biztatott már negyven évvel ezelőtt dr. Wolfgang Lutz az Élet kenyér nélkül című, azóta klasszikussá vált könyvében. Emellett azonban létezik diéta is, amelyet Erich Menden professzor fejlesztett ki.

Ez olyan redukciós diéta, amely a férfiaknaka nőknek kalóriát engedélyez naponta, és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret ad négy vagy öt étkezésre elosztva, mindig valamilyen feltéttel.

A kenyér mellett friss gabonából főzött kása és nyers gyümölcs szerepel még az étlapon. Ezeknek a diétáknak nem annyira a fogyás a céljuk, mint inkább az egészséges étkezés: a diéta vagy az egészség megóvása.

Ezek is érdekelhetnek

Ez persze általában a karcsúsodást is maga után vonja. Ám a lényeg nem az, hogy megszállottan bámuljuk a mérleget, hanem hogy megújítsuk életenergiáinkat.

diéta

Méghozzá optimális regenerációval, és diéta a kellemetlen dolgoknak az elkerülésével, amelyek a civilizációs életforma velejárói. Alacsony kalóriatartalmú diéta: a szénhidrátgyilkos A legmenőbb diéta az Egyesült Államokból ered, és a lényege a szénhidrátok alacsony szinten tartása.

Ez megint csak nem újdonság, a módszert harminc évvel ezelőtt hozta divatba kitalálója, Robert Coleman Atkins Az Atkins-diéta jelszava: lefogyni anélkül, hogy éheznénk. Ennek megfelelően kerülni kell a szénhidrátban gazdag kenyeret, müzlit, rizst, tésztát, krumplit. Visszafogott mennyiség jár zöldségből és gyümölcsből. Annyit lehet viszont enni, amennyit diéta akarunk húsból, kolbászfélékből, szalonnából, halból, sajtból és tojásból.

A szokott koszt, még az is, amelyet a hivatalos táplálkozástudományi szakemberek javasolnak, elég sok szénhidrátot tartalmaz, naponta több száz grammot fogyasztunk belőlük cukor, keményítő vagy rost formájában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta viszont legföljebb napi grammot engedélyez ebből a kedvelt energiaszolgáltató tápanyagból.

diéta

Ez nagyjából hat kenyéregységnek felel meg ez körülbelül g vegyes lisztből készült diéta. A feltételezések szerint ugyanis a szénhidrátok kerülésével lehet megúszni a túlsúlyt és számtalan krónikus betegséget. A diéta kerülése nem jelenti feltétlenül az ész nélküli hús- és zsírfogyasztást, ezt bizonyítja például a dr.

Johanna Budwig által kidolgozott, szigorúan vegetáriánus rákellenes diéta. Az úgynevezett Déli part-diéta South- Beach-Diet dr.

1500 KALÓRIÀS NAP\\FLEXIBILIS DIÉTA

Arthur Agatston találmánya, kerüli a rossz zsírokat és a kedvezőtlen szénhidrátokat, és a tápanyagok kiegyensúlyozásával dolgozik. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták listáját gyarapítja még a Sears-féle diéta kevés szénhidrát, értékes zsírok, sok fehérje vagy a Cooley-diéta kevés szénhidrát, kevés zsír, sok fehérje. A Scarsdale-diéta is kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz, ezzel szemben viszonylag sok fehérjét, valamint zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű diéta készült kenyeret.

Mi az a glikémiás index? A glikémiás index GI, GLYX arra a kérdésre ad választ, milyen erősen emelik az egyes élelmiszerek - elsősorban a szénhidrátok - a vércukorszintet. A magas GI-érték felfelé viszi, az alacsony egyenletes, azaz egészséges szintet eredményez. Ha a vér cukorszintje túl gyorsan emelkedik, akkor ez oda vezet, hogy a hasnyálmirigy diéta mennyiségű inzulint választ ki, hogy csökkentse a vércukorszintet.

Diéta mustra - avagy fog(y)junk bele okosan | Gastroyal Magazin

Az erekben ugyanis csak rövid időt tölthet a cukor. Az ezáltal előálló krónikusan megnövekedett inzulinkiválasztás megakadályozza a zsírlebontást, és ezzel elhízáshoz vezet. Ha azonban alacsony glikémiás indexű élelmiszert fogyasztunk, akkor nem ez lesz a helyzet. A szénhidrátok azonban, így az üzenet, nemcsak hizlalnak, hanem súlyos betegséget is előidéznek.

diéta

Gyorsan kialakul az diéta, ami a felnőttkori diabétesz előállapota. Ehhez további szövődmények például a szívet és az ereket érintőek csatlakoznak. Ebből a szempontból nézve valóban megvan annak a jelentősége, menynyi szénhidrátot fogyasztunk.

A glikémiás index abszolút mérőszáma a vércukor emelkedésének időtartama és abszolút értéke, ahogyan a különböző élelmiszerekből származó, meghatározott mennyiségű szénhidrát elfogyasztása után mérhető.

A szénhidrát glükózzá bontási sebességét a GI mérőszámmal jellemezzük és as skálán helyezzük el. A lényeg a felszívódás sebességében van: minél lassabban szívódik fel az étel, annál lassabban emeli meg a vércukorszintet is. Tulajdonképpen minél alacsonyabb az adott élelmiszer vagy étel glikémiás indexe, annál tovább tart a szervezet számára a megemésztése, és így a teltségérzet is annál hosszabb ideig áll fenn. Minél rostosabb és minél zsírosabb az élelmi alapanyag, diéta alacsonyabb a glikémiás indexe.

Ennek során a viszonyítás alapját a szőlőcukor glukóz jelenti, amely száz százalékban a vérbe jut. A diéta glikémiás indexe tehát Összehasonlításképpen: 9 hónapos étrendje sült krumpli GI-je 75, azaz a benne lévő szénhidrátnak csak a háromnegyede jut a vérbe.

Az alacsony szénhidráttartalmú diétánál mellőzni kell a kenyérből, tésztafélékből és krumpliból származó szénhidrátokat Általánosságban elmondható, hogy a 70 fölötti GI-érték kedvezőtlen. Ezzel szemben optimális az 50 és az az alatti érték. Diéta ha valaki teljes értékű táplálkozást követ, azaz kerüli a fehér lisztet, a finomított cukrot és ügyel a sav-bázis háztartásra sok zöldséget eszikannál a GI-értékek is általában kedvezőek. Mi a GI és az alacsony szénhidráttartalom valódi jelentősége?

Huszonöt évvel ezelőtt a GI felfedezése valódi szenzációnak számított. Időközben azonban világossá vált, hogy a testben az összefüggések bonyolultabbak, mint addig hittük. A szénhidrátok értékesítése során ugyanis a táplálékon belüli összefüggések is szerepet játszanak. Ez főleg a zsír- és fehérjetartalomra vonatkozik.

 • Hoodia p57 gyakori kérdések
 • 1700 kalóriás étrend
 • Új élet diéta

Arról nem is beszélve, hogy mindenki másképp hasznosítja a tápanyagokat. A GI éppen ezért csak egyfajta iránymutatóként szolgálhat, mértani pontossággal nem követhetjük az előírásokat. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta kritikája tehát úgy hangozhat, hogy nem minden cukor egyforma, és chocolate slim vélemények magyar keményítőt jól meg tudjuk emészteni.

Több százféle szénhidrát létezik, ezek részben természetes állapotban fordulnak elő, részben az élelmiszeripar állítja azokat elő. Az erős inzulinkiválasztás fékezi a zsírlebontást. Aki fogyni akar, jól teszi, ha ügyel az élelmiszerek glikémiás indexére Az ipari diéta ellen már sok évvel ezelőtt harcba indultak táplálkozástudományi szakértők.

diéta

Kérdés azonban, mi legyen a természetes cukrokkal és a keményítőkkel, amelyek megtalálhatók például a gabonafélékben és a krumpliban. A teljes őrlésű liszt az alacsony szénhidráttartalmú diéta híveinek tetszését is el kell, hogy nyerje, mert a benne lévő szénhidrát csak fokozatosan szabadul fel az emésztés során, azaz a vércukorszintet nem emeli rohamosan. Érdemes tehát új étkezési módszereket is kipróbálni, és nem diéta szénhidrátokat tekinteni a modern élet legnagyobb veszélyének.

Alacsony szénhidráttartalom kontra teljes értékű táplálkozás Néhány szakértő diéta gondolta még nemrégiben is, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta a teljes értékű táplálkozás végét jelentheti. Tagadhatatlan, diéta a vegetáriánus orientáltságú, gabonatermékeken alapuló étkezési módszereknek manapság be kell bizonyítaniuk létjogosultságukat.

Nincs új diéta

Ez jól is van így, mert ha az evésről van szó, akkor semmit nem szabad magától értetődőnek tekinteni, és nincs az a meggyőződés, ami örök érvényű lehetne. A teljes értékű táplálkozás a es évek óta az egészséges diéta szinonimája. A módszer középpontjában túlnyomórészt vegetáriánus koszt áll, elsősorban gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab, kukorica, rizs és köles.

diéta

Ehhez jönnek még olyan gabonaszerűségek, mint az amarant, a quinoa és a hajdina. A vegetáriánus irányzatú, tudatos és egészséges táplálkozási rendszerekben az elmúlt év során a gabona központi szerepet tölt be. Ennek ellenére vannak olyan szakemberek, akik a teljes őrlésű diéta fogyasztását károsnak tartják. A búzában például egy sor káros vegyület található, kezdve a gluténtől, amelyet sokan nem tudnak megemészteni, az diéta enzimgátlókig, amelyeknek hatására a keményítő nem megfelelően szívódik fel és az emésztést felborítja.

A következmény puffadás és teltségérzet lesz. A búzában lévő phytinsav "ásványianyag-rablónak" számít, legalábbis az állatkísérletek diéta igazolták. Hasonló vélekedésekkel egyébként a gyümölcsöket, a zöldségeket és a dióféléket illetően is találkozhatunk. Sok gabona- és gyümölcsféle tartalmaz olyan biokémiai anyagokat, amelyeknek célja az ch mentes diéta, köztük az ember távol tartása.

További a témáról