Epekímélő étrendek. Mi a teendő, ha ugyan tünetmentesek vagyunk, de epekövünk van? Milyen étrendet kövessünk?

Epebetegek diétája

epekímélő étrendek folyékony édesítőszer diéta

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? Az epe szerepe A máj mintegy 0, liter folyékony híg epét termel naponta, amit a lúdtojás nagyságú epehólyag tárol.

  • Fogyókúrás blog
  • Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?
  • Sweet & Salt: Epekímélő ételek

Az epehólyagban az epe besűrűsödik, és a hólyag összehúzódásával az epevezetéken át jut a vékonybélbe, ahol a zsírok bontását végzi. Az epehólyag összehúzódását az étel elfogyasztása váltja ki.

Legerősebb összehúzó hatása a zsiradékoknak van, főleg a hevített zsiradékok bomlástermékeinek. A fehérjéknek is van hasonló hatása, de ez jóval kisebb. Az illóolajok, aromaanyagokat tartalmazó élelmiszerek is kiváltanak összehúzódást. Epebetegség lehet: az epeutak heveny vagy krónikus gyulladása cholangitisepekő cholelithiasisilletve az epehólyag gyulladása cholecystitis. Az epekövesség Az epehólyagban besűrűsödő epében megváltozik az alkotórészek aránya, többek között nő a koleszterin aránya, amiből akár kis változások hatására is koleszterinkristályok keletkezhetnek.

Emiatt kőképződés indulhat meg hazánkban a koleszterinkövek előfordulása a gyakori. Az epe epekímélő étrendek arányát az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja, így az energiában- koleszterinben- zsírban- cukorban gazdag étrend — egyszóval a tipikus hazai táplálkozás — növeli a kőképződés kockázatát. A szigorú koplalás, rendszertelen étkezés is kőképződéshez vezethet, mivel olyankor az epehólyag összehúzódása huzamosabb ideig szünetel.

A stresszes állapotok szintén kedveznek a kőképződésnek.

Epebetegek diétája - Dr. Vida Orsolya

Az epehólyagban lévő kő nem mindig okoz panaszt néma kőmíg az epeutakban található gyakran erős fájdalmat okoz. Ha erős fájdalmat okoz a kő, amit gyakran kísér hányinger, hányás, hasmenés, epekőrohamról beszélünk. Étrend és epekövesség A diéta elemei eltérőek a nyugalmi időszakban, az epeköves roham idején és szintén más, ha az epehólyag eltávolításra került.

A következőkben a nyugalmi időszak alatti étrendről lesz szó. Ennek egyik oka, hogy a különböző étrendminták nem mindig tudják figyelembe venni az egyéni tűrőképességet, csak egy általános, minden epebetegnek megfelelő mintát adnak, ami kevésbé változatos.

Így nem meglepő, hogy a betegek nagy része sokkal szigorúbb diétát tart, mint amit valójában megengedhetne magának. A túlzott megszorítás, az egyhangú étrend vitamin- és tápanyaghiányt okozhat, és nem biztosítja a szükséges rostmennyiséget.

Az egyéni tűrőképességnek tehát fontos szerepe epekímélő étrendek epebetegség esetén a megfelelő étrend kialakításában, és ez nem jelent mást, epekímélő étrendek hogy bizonyos ételek próbája: az evés.

epekímélő étrendek mi a regenor diéta

Saját magunknak kell kitapasztalni minden egyes élelmiszer esetében, hogy belefér-e az étrendbe, és ha igen, akkor az milyen mennyiségben és milyen formában nyersen, főzve stb. Ha bármilyen panaszt okoz egy étel vagy ital, azt hagyjuk ki az étrendből! Naponta többszöri szori étkezés javasolt, ami biztosítja, hogy az epeürítés gyakori és kismértékű legyen. Mi alapján válogassunk? Epebetegség esetén az étrend betartásával az epekőrohamot és a heveny gyulladást próbáljuk elkerülni.

A nyersanyagokat feloszthatjuk aszerint, hogy okoz-e panaszt vagy nem, illetve tűrőképességünktől függően fogyasztható-e.

epekímélő étrendek palik lászló diétája

Általában panaszt nem okozó ételek: nem friss vagy pirított pékáru — kenyér, zsemle, kifli, kalács —, háztartási keksz, búzadara, rizs, tészta, durumtészta, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyérfélék. Teljes kiőrlésű lisztek, fehér liszt, zsemlemorzsa, búzakopra, zabkorpa. Sovány húsok, sovány felvágottak gépsonka, párizsi, virsli stb. Kefir, joghurt, sovány sajtok, sovány és félzsíros túró, házi gyümölcsjoghurt, ömlesztett light sajtok.

A görcsök, rohamok idején szigorú koplalás szükséges, utána pedig a megfelelő diéta kulcsfontosságú. Az epekímélő diétában száműzni kell a magas zsírtartalmú húsokat és tejtermékeket, de az erős fűszerek és a cukros ételek is ronthatnak a beteg állapotán. Az olajban sütés helyett jobb választás a főzés vagy a párolás, és mindig előnyben kell részesíteni a kis adagokat, a könnyen emészthető, puffadást nem okozó ételeket. Epekímélő ételek Bár a diéta szabályai szigorúnak tűnhetnek, számos egészséges, finom étel segít megvédeni az epehólyagot, helyreállítani a működését, illetve megakadályozni a kövek kialakulását. A következő tíz fogást az epebeteg mellett az egész család kedvelni fogja.

Főzve, párolva: burgonya, paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, főzőtök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, zsenge has fogyás étrend passzírozni is lehetfiatal zöldbab, brokkoli, spárgafej, zsenge kelbimbó, sóska, cékla.

Ételbe belefőzött hagyma. Kompót, párolt, sütött formában gyümölcsök. Gyenge, nem pácolt tea, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz. Egyéni tűrőképességtől függően epekímélő étrendek ételek: tej, tejeskávé, tojás, margarin, vaj, bolti gyümölcsjoghurtok, epekímélő étrendek krémtúrók. A legtöbb nyers zöldség: fejes saláta, paradicsom, zöldpaprika, gomba stb. Aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény, vanília, szegfűszeg stb.

Magas illóolaj-tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek: ananász, narancs stb. Kakaó, kapucsínó. Száraz hüvelyesek, zsíros sajtok, tejföl, tejszín, juhsajt, juhtúró. Füstölt, pácolt húskészítmények és zsíros húsok, húskészítmények: kolbász, téliszalámi, hurka stb.

Szalonna, tepertő. Bő zsírban sült ételek. Olajos és paradicsomos hal. Nyersen: káposzta, kelkáposzta, fokhagyma, vöröshagyma, karfiol, karalábé, uborka, retek, torma, zeller, rebarbara.

Az epe szerepe

Nyers vagy éretlenebb gyümölcsök, például. Majonéz, tartármártás, torma, csípős fűszerek. Nyers vagy pirított vörös- vagy lilahagyma és fokhagyma. Feketekávé, alkohol, szénsavas a legjobb étvágycsökkentő tea, erős aromás gyümölcslevek, például mandarin, ananász, csokoládé. Amit még érdemes tudni a nyersanyag-válogatásról Nem feltétlenül maga a nyersanyag okozza a panaszokat, a nem megfelelő konyhatechnológia vagy az ételhez adott egyéb nyersanyag is a probléma oka legyen.

Erre jó példa a főtt tésztához adott epekímélő étrendek szósz vagy a tojás hevített zsiradékon való elkészítése. A tészták emészthetősége a bennük lévő tojás számától és feldolgozottságuk formájától függ. Legkönnyebben emészthető a 8 tojásos és az apróbb fajta tészta, például a tarhonya, kevésbé a makaróni és spagetti.

Milyen a jó epekímélő diéta?

A sovány húsok baromfi, pulyka, sertéskaraj és -comb, marhabélszín, felsál, fehérpecsenye stb. Mind a nyers, mind az elkészített hús emészthetőségén javíthatunk, ha minél vékonyabbra, a rostokra merőlegesen szeleteljük, vágjuk. A hízott kacsa- és libahús nem javasolt, viszont hetente egyszer érdemes halat fogyasztani. A hevített zsiradékon készített önálló tojásételek — rántotta, tükörtojás — súlyos görcsöket okozhatnak. Lágy és főtt formában azonban a tojás nem mindenkinél okoz panaszt.

epekímélő étrendek fogyásra gyógyszer

Az ételek készítéséhez, például piskótához, vagdalthoz adva pedig bátran használható. Hámozással paradicsombesózással és a keletkezett lé elöntésével uborkasalátaforrázással káposztafélék vagy fedő nélküli főzéssel az illóolajok egy része elpárolog a epekímélő étrendek panaszt okozó hatása csökkenthető.

Ha a gyümölcsöket meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, lereszeljük, apróra epekímélő étrendek, áttörjük, levüket kipréseljük vagy kellően epekímélő étrendek állapotban fogyasztjuk, kevésbé okoznak panaszt.

Érdemes kikísérletezni, hogy mely gyümölcsöket tudjuk gond nélkül fogyasztani, mert értékes vitamin- és rostforrások. A csonthéjasok, olajos magvak csak kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró stb.

Egészséges Bevásárlás - Életmódváltás, Diéta

A tejtermékek esetében alacsony zsírtartalmú tejet válasszunk, és lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk fel, ne önmagában fogyasszuk. Tejföl helyett használhatunk kefirt, natúrjoghurtot az ételkészítéshez. A zsiradékok olaj, zsír, vaj, margarin fogyasztását — legyen az állati vagy növényi — korlátozni kell. Erre epehólyag-összehúzó hatásuk miatt van szükség.

Zsiradékok közül a növényi olajok ajánlottak fogyasztásra, illetve a csökkentett zsírtartalmú light margarinok és a vajkrém, kis mennyiségben kenyérre kenve. A vaj és egyéb állati eredetű zsír nem javasolt fogyasztásra.

A már egyszer használt zsiradékot ne használjuk fel újra, a keletkező bomlástermékek panaszt okozhatnak. Epekímélő étrendek édességek csokoládé, tortaszelet stb. Ha mégis édességre vágyunk, inkább a gyümölcsös, túrós, piskótás süteményeket válaszuk a kelt, hajtogatott, vajkrémes változatok helyett. Egyes fűszerek frissen okoznak panaszt tárkony, bazsalikom, oregano stb. A finomított cukor növeli az epekőképződésre való hajlamotezért édesítésre cukor helyett mesterséges édesítőket javasolunk.

Kis mennyiségben, ritkán méz használható. Javasolt ételkészítési technológiák Sűrítés: száraz rántással, diétás rántással, hintéssel, egyszerű vagy kefires habarással. Főzés: vízben, zöldséglében, zsírszegény csontlében, gőzben.

Sütés: zsír nélkül, forró, zárt térben, alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben, teflonedényben, AMC edényben, roston, grillsütőben, mikrohullámú sütőben. Párolás: egyszerű és aromás formában, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális étolajjal átkent felületen történő átfuttatásával.

Lazítás: zsemlével, kenyérrel, rizzsel, tojáshabbal. Hasznos lehet Kezdetben érdemes étkezési naplót vezetni, aminek segítségével könnyen kiszűrhető, hogy mely ételek, italok okoztak panaszt és milyen formában. Például vannak betegek, akik a tejet csak ételbe főzve tudják fogyasztani, és vannak, akiknek önmagában sem okoz panaszt. Ebben a epekímélő étrendek napról napra fel kell jegyezni a fogyasztott ételeket és az esetleges panaszokat.

Epekőképződést elősegítő életmódbeli és táplálkozási jellemzők

Az epebetegség mellé gyakran társul székrekedés, ezért fontos az élelmi rostok rendszeres jelenléte az étrendben teljes kiőrlésű lisztből készült vagy rozslisztes kenyér, búzakorpa stb. Ezek mellé mindig fogyasszunk folyadékot, hogy a rostok kedvező hatása érvényesülhessen.

Epekőképződés kockázatát csökkentő étrend Mint az már kiderült az eddigiekből, az epekőképződés nagymértékben a táplálkozás és életmód függvénye. Nincs szükség speciális diétára, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással sokat tehetünk az epekő kialakulása ellen.

Az epebetegség, az epekő megelőzésben segít még a fehérjék és az élelmi rostok, főleg a vízoldékony pektin fogyasztása.

További a témáról