Epés étrendje. Epebetegek étrendje - ingyen-hatterkepek.hu

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? | Diéta és Fitnesz
  1. Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?
  2. Mit egyek, ha epebeteg vagyok?
  3. Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak | ingyen-hatterkepek.hu

Különböző illóolajok hagymafélék, káposztafélék, fűszerek Mi az ajánlott étrend célja? Az étrend célja a megfelelő tápláltsági állapot helyreállítása a tünetek és a fájdalom csökkentése az epekőképződés megelőzése Epés étrendje az étrend lényege görcsös és nyugalmi szakaszban? Az étrend lényege a görcsös szakaszban Az étrend általános jellemzői: A diéta zsírszegény, durva rost mentes, fűszerszegény.

Normál fehérjetartalmú, és amennyiben a beteg elhízott, energiaszegény.

legjobb fogyókúrás teák

A görcsös szakaszban ajánlott koplaltatni a beteget, azonban a folyadékot és ásványi anyagot pótolni kell! Zsírszegény: A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének maximálisan 0,8 g zsiradékot szabad tartalmaznia testsúlykilogrammonként.

A túlzott zsírszegénység is ártalmas lehet, mert epepangás következhet be. A zsiradék minősége fontos, nagyobb arányban a növényi eredetű zsiradék javasolt.

Mindenképpen fontos a zsírszegény konyhatechnológia használata teflonedény, sütőzacskó, római tál stb. Szénhidráttartalom: Az étrend szénhidráttartalma mindig a tápláltsági állapottól függ. Általában a betegek elhízottak ilyenkor az egyszerű cukrokat ki kell hagyni az étrendből, helyette mesterséges édesítőszerek használhatók.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

A görcsök megszűntével jobbára szénhidráttartalmú ételekkel bővíthető az étrend: nyáklevesek, főtt rizs, vízben főtt dara, vizes burgonyapüré, burgonyahab, burgonyával sűrített főzelékek sárgarépa, tök. Fehérjetartalom: Az étrend testsúlykilogrammonként 1 g fehérjénél ne tartalmazzon többet.

  • Singh viki fogyás youtube
  • Green coffee biocom vélemények

Az étrendbe csak a görcsök megszűnte után építhetők be, ha a betegnek nem okoznak panaszt. Csak sovány húsok bőr nélküli csirke, pulyka, hal epés étrendje húskészítmények gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak használhatók fel. Rendszeres étkezés!

Epebetegek diétája

Fontos alapelv a rendszeresség, a betegtől függően étkezés javasolt, kis mennyiségekben. Messzemenőkig figyelembe kell venni a beteg egyéni tűrőképességét a nyersanyag-válogatásban, a konyhatechnológiában és az ételek kiválasztásában is. Az étrend lényege a nyugalmi szakaszban Energiatartalom: Az étrend energiatartalma mindig a tápláltsági állapothoz igazodik.

Zsírszegény étrend: Az étrend alapja a zsírszegénység.

Minden hatodik magyar szenved az epekőtől

Ezt elősegíthetjük gondos nyersanyag-válogatással, a magas zsírtartalmú alapanyagok és élelmiszerek szalonna, tepertő, oldalas, kacsa, libahús, hurka, kolbász, szalámik, disznósajt, füstölt áruk elkerülésével. Nem ajánlottak a zsíros tejtermékek a vaj, a tejszín, a zsíros tejföl, a zsíros sajtok Camembert, Márvány, Trappista.

fogyás hasról hatékonyan

Ajánlott elkészítési módok: főzés, gőzben főzés, párolás, diétás valamint száraz rántás, saját anyaggal vagy burgonyával sűrítés, alufólia, sütőzacskó, teflon, mikrohullámú sütő használata. Kerülni kell a bő zsírban sütést, a zsiradékok hevítését pl: rántás készítésea legírozást, a montírozást és a manírozást.

ujvari dori etrend velemeny

Tej- és húskészítmények: A beteg egyéni tűrőképességétől függően kaphat zsírszegény tejet és tejtermékeket, sovány túrót, kefirt, joghurtot, sovány sajtokat Tolnai, Köményes, Túrasovány húsokat csirkemell, pulykamell, tonhal, sertéskaraj, nyúl, borjú, galamb valamint zsírszegény, kímélő fűszerezésű húskészítményeket sonkát, párizsi, krinolint.

A tojásfehérje nem szokott panaszt okozni. Szénhidráttartalom: Epés étrendje étrend zöld turmix diéta igazodik az energiatartalomhoz.

egészséges étrend ingyen

Elsősorban összetett szénhidrátokat adunk, az étrend pektinben gazdag legyen. Kenyérfélékből a másnaposat használja fel.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Száraztésztákból a tojásmentes, durumtészta javasolható. Nem javasolható ételek, általában panaszt okoznak: Friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó. Nem ajánlottak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, az apró magvas gyümölcsök pl: eper, málna, kivi, szőlőa durva rostot tartalmazók pl: szilvade a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni.

Zöldségek közül a hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, a káposztafélék, a zeller.

Ami csökkenti az epekőképződés esélyét

Mérsékelten használható fűszerek: szegfűszeg, majoránna, fahéj, vanília, citromhéj, narancshéj. Nem használható fűszerek: csípős paprika, torma, mustár, chili, bors.

Egyéni tolerancia függvényében alkalmazható ételek: tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, fejes saláta, kelvirág, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma, aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény.

Fontos az étkezési napló vezetése, mivel így könnyebben kiszűrhetők a panaszt okozó ételek.

lapos has diéta étrend

Speciális élelmiszerek szerepe az epebetegek étrendjében A speciális — gyógyászati célra szánt — élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül. Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál. Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

További a témáról