Laktózmentes étrend

2 hetes laktózmentes étrend kialakítása tejcukor érzékenység esetén

Laktózmentes élet: hogyan kezdjünk hozzá? Mi a laktózintolerancia?

laktózmentes étrend

A laktózérzékenység egyfajta emésztési zavar : a beteg szervezete laktózmentes étrend tudja megemészteni, lebontani a tejcukrot, mert az laktózmentes étrend szükséges enzimből, a laktázból nem termelődik elegendő a szervezetben.

A tejcukor így emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott bomlik le zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez kellemetlen panaszokhoz, így például a puffadáshoz, a hasmenéshez, a görcsökhöz vezethet.

laktózmentes étrend

A betegséget fájdalommentes vizsgálattal — hidrogénkilégzési teszttel — állapítják meg. Diéta és enzimpótlás A betegség diagnosztizálása után a laktóztartalmú ételek fogyasztását kerülni kell, vagy gondoskodni kell a laktáz enzim pótlásáról.

Ezek a készítmények recept nélkül kaphatók Laktózmentes élet Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny.

laktózmentes étrend

Sokan még most is úgy gondolják, hogy ilyenkor egyik napról a másikra teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből a tejtermékeket. A megfelelő kalcium- és D-vitamin- ellátottság miatt azonban tejtermékek fogyasztására szükség van!

Prevention Osteoporosis.

A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. A legtöbb tejcukor a tejben van, a túróban, joghurtban, tejfölben, kefirben kevesebb.

laktózmentes étrend

A friss sajtokban, például a gomolyában és a krémsajtokban még kevesebb laktóz van, az érleltekben camambert, ementáli pedig egészen minimális, g-ban mindössze 0,1 g. A laktózérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a kedvelt tejtermékekről, hiszen gyakorlatilag minden kapható laktózmentes változatban is. Laktóz: nem csak a tejben!

laktózmentes étrend

Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savó és a savópor is, ezért a tejtermékeken kívül számos egyéb élelmiszerben is lehet laktóz. Nagy mennyiségben fordulhat elő levesporokban, salátaöntetekben és péksüteményekben, például a vajas kifliben, kalácsban, túrós táskában. Felvágottakban adalékanyagként alkalmazzák, gyógyszerekhez pedig bevonó- és vivőanyagként adják.

laktózmentes étrend

Nem tartalmaznak tejcukrot a gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr húsok, olajok, zsírok, gyümölcslevek. Érdemes mindig átnézni az összetevők listáját!

Vadas Judit De nem csak nekik, bárki számára hasznos lehet, ha a megfelelő emésztés érdekében betart néhány alapszabályt. Tejek: Tejcukrot tartalmaznak a tej, tejtermékek és ezek felhasználásával készült ételek, italok. A tej helyett fogyaszthatunk speciális növényi italokat, mint például zab- szója- mandula- kókusz- vagy rizsitalt, illetve a hagyományos tejek közül laktózmentes változatokat is. A tejtermékek nélkülözése következtében elengedhetetlen a megfelelő kalciumpótlás, így mindenképpen érdemes kalciummal dúsított változatokat vásárolni.

További a témáról