Pajzsmirigyesek diétája

pajzsmirigyesek diétája
Pajzsmirigydiéta: így egyél, hogy jobban legyél! MME Világszerte nő a pajzsmirigybetegek száma, aminek az orvostudomány egyelőre nem tudja az okát.

Posted by: Dr. Ez az írás ebben nyújt segítséget. Jód A jódbevitel alapvető fontosságú a pajzsmirigy normális működéséhez. Terhesség esetén ez µg, szoptatás ideje alatt µg naponta. A jódbevitel jelentős részét a jódozott só adja, de érdemi mennyiségű jód található a tengeri ételekben és egyes gabonafélékben pajzsmirigyesek diétája.

pajzsmirigyesek diétája komplex diéta vélemények

Bizonyos diéták, például a vegetáriánus vagy a vegán étrend mellett fokozottan oda kell figyelni a megfelelő jódbevitelre, mert a zöldségekben igen kis mennyiségű jód található. Ugyanakkor mindenképpen kerülendő a túlzott jódbevitel, mert emiatt mind a pajzsmirigy alul- illetve túlműködés is kialakulhat.

Autoimmun pajzsmirigybetegség pl Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás esetén a fokozott jódbevitel az autoimmun folyamat felerősödését válthatja ki. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság állásfoglalása alapján a napi jódbevitel semmiképp se haladja meg a napi µg-ot.

Ebbe a csoportba azon élelmiszerek tartoznak, melyek hatására golyva alakulhat ki.

A pajzsmirigybetegségek diétája

Keresztesvirágúak családja A zöldségek ezen csoportjába tartozik a brokkoli, a kelbimbó, a fejes káposzta, a a kelkáposzta, a répa és a karfiol. Ezen zöldségek jelentős antikarcinogén, azaz a rákos folyamatok kialakulása elleni hatással bírnak.

pajzsmirigyesek diétája étrend autoimmun betegeknek

Ugyanakkor sajnos a pajzsmirigyhormon termelődését is gátolják. Ezáltal ezen zöldségek jelentős mennyiségű fogyasztása azon túl, hogy megkérdőjelezhetetlen egészségügyi haszonnal is jár, pajzsmirigy alulműködéshez vezethet.

  • A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást.
  • A pajzsmirigybetegségek diétája
  • Pajzsmirigydiéta: így egyél, hogy jobban legyél! | ingyen-hatterkepek.hu
  • Gyors fogyás étrendje

Szója A mindennapi életben a leggyakoribb szója tartalmú ételek a szójatej, a szójaszósz, vagy például a tempeh. A szója izoflavont tartalmaz, ez a vegyület pedig a thyroid-peroxidáz nevű enzim működését gátolja, ami a pajzsmirigyhormon termelés egyik alapvető kelléke.

Mintaétrend pajzsmirigy alulműködés esetén

Emiatt a túlzott szójabevitel pajzsmirigy alulműködés kialakulását okozhatja. Az izoflavon ugyanakkor, az előző vegyületcsoporthoz hasonlóan, az egészségre pozitív hatásokkal is bír.

pajzsmirigyesek diétája 1500 kalória étrend

Emiatt itt is az arany középút a választandó, nem javasolt még pajzsmirigy alulműködés esetén sem a szója teljes elhagyása, de a túlzott bevitel ezen élelmiszer esetében is kerülendő, egészséges pajzsmirigy esetén is. Nyomelemek Szelén A szelén a pajzsmirigyhormon háztartás fontos vegyülete.

A legnagyobb mennyiségben tengeri ételekben és állati eredetű szervekben található, mint például máj, szív, vesék, stb.

pajzsmirigyesek diétája urémia étrend

Ezen felül szeléntartalmú ételek például egyes kenyérfélék, hús, tojás vagy a baromfifélék. A megengedett legmagasabb napi bevitel ne haladja meg a µg-ot.

Pajzsmirigy diéta - mi jótékony és mi káros? - Dr. Kelemen Csaba

Több kutatás is igazolta, hogy a szelén fokozott bevitele csökkenti az autoimmun pajzsmirigybetegségek tüneteit, mivel csökkenti az anti-TPO szintet és valamelyest emeli a TSH szintet. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy olyan kutatások is napvilágot láttak, amik azt találták, hogy a fokozott szelén bevitelnek nincs érdemi hatása ezen pajzsmirigyesek diétája esetén, de általánosan elfogadottnak mondható, hogy a szelén mérsékelten fokozott bevitele kockázatokat nem rejt magában, de az ilyen betegségek esetén hasznos lehet, ezért ajánljuk ezt a terápiás kiegészítést ilyen esetekben.

pajzsmirigyesek diétája étrend fogyáshoz ingyen

Cink, réz, magnézium Ezen nyomelemek esetén a pajzsmirigyhormon termelésben betöltött szerepük a mai napig nem teljesen tisztázott. Az eddigi kutatások nem találtak különbséget a fokozott bevitel és a pajzsmirigy működésének megváltozása között.

Pajzsmirigybetegek étrendje

Egyes kutatások felvetették ezen nyomelemek szintjének és pajzsmirigy rákos elváltozásainak a lehetséges kapcsolatát, de ebben a témában még további kutatásokra van szükség, mielőtt bármilyen konkrét útmutatót adhatnánk.

Egyéb diétás tanácsok a pajzsmiriggyel kapcsolatban Jó hír, hogy sem a kávé, sem a tea, sem az alkohol nem jelent kockázatot a pajzsmirigy eredetű rákos folyamatok kialakulása szempontjából. A ma igencsak divatosnak számító D vitamin szerepe a különböző pajzsmirigy betegségek esetén a mai napig pajzsmirigyesek diétája tisztázott, nem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy a fokozott D vitamin bevitel jótékony hatású lenne a pajzsmirigyműködés szempontjából.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszik?

pajzsmirigyesek diétája gyomorszűkítő diéta

Töltse ki az online tesztet ide kattintva!

További a témáról