Rostszegény diéta, Rostszegény táplálkozás - Tudástár

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » Rostszegény diéta ételek Crohn-betegeknek A Crohn-betegek számára nem könnyű megemészteni a rostokat, így a zöldfélék és a gyümölcsök rostjait sem.
A megoldásra sokféle módszer létezik. Íme, néhány tipp: Főzzük meg a zöldséget, gyümölcsöt A főtt étel könnyebben lebontható, emészthető.
Néhány beteg még a tünetek rosszabbodása esetén is képes nyersen is fogyasztani rostokban szegény banánt vagy avokádót. A többi ételt azonban ajánlatos hámozva párolni, főzni vagy sütni.
Jó választás a főtt répa, zöldbab, spárga, gomba, burgonya, valamint a hámozott gyümölcsből készült befőttek. Főzzünk krémleveseket Nagyszerű kímélő étel a párolt majd turmixolt sárgarépa, petrezselyemgyökér, spárga vagy krumplileves.
Enyhén sózott csirke-alaplével hígítsuk, és fűszerezzük curryvel, kakukkfűvel, a sütőtök krémet pedig fahéjjal és szerecsendióval. Készítsünk gyümölcslevet Crohn betegek számára hasznos a gyümölcscentrifuga, amelyben zöldséglét is készíthetünk.
Ajánljuk az uborkát, levélzöldségeket, zellert, répát, céklát, almát. A beteg használja ki azt az időszakot, amikor jobban van, és ilyenkor fogyasszon vegyesen nyers és főtt ételeket.
A rostok egyaránt előnyére válnak a szívnek, a hangulatnak és az energiának. Crohn, diéta.