Szegények diétája

Életmód - stlacika

A szénhidrátszegény diéták egyik igen népszerű válfaja a zsírban bővelkedő változat. Ha fogyókúráról van szó, rövidtávon hatásos az alacsony szénhidrát- de magas zsírbevitel, viszont hosszú távú egészségügyi hatásairól nincs elég adat. A szénhidrátszegénység már rövidtávon is járhat mellékhatásokkal: koncentrációs zavarokkal, szegények diétája fáradékonysággal, rosszkedvvel.

szegények diétája

A tartós 80 gramm alatti napi szénhidrátbevitel hosszabb távon bizonyítottan depressziót is okozhat, hiszen a szénhidrátoknak fontos szerepük van pl. Szénhidrátszegény diétában a gabonák és magas cukortartalmuk miatt a legtöbb gyümölcs, zöldség sem megengedett! Ezek nélkülözése miatt előfordulhat, hogy a szervezet nem jut hozzá a szükséges vitamin- és ásványi anyag és rostmennyiséghez.

szegények diétája

Édesítésre energiamentes édesítőszer használható, legjobb választás a természetes eredetű eritrit vagy stevia. Sem cukor nádcukor, barnacukor semsem méz nem megengedett a low-carb diétában.

szegények diétája

Cukorbetegeknek, szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedőknek kimondottan ellenjavallt a low-carb irányzatok követése. Szegények diétája diétákban a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátfogyasztás, nem pedig a szénhidrát-mentesség fogyókúra tippek hasra kimondottan alacsony szénhidrát-tartalmú étrend követése a cél!

szegények diétája

Az alábbi mintaétrend kalóriában nem szegény, mert bár az alapanyagok szénhidrátszegények vagy legalábbis egy napra vetítve nem fogyasztasz sok szénhidrátotmégis zsírban gazdagok! A zsiradékokból származó energia segít majd az energiatermelő folyamatokban. Zsírbevitelünket inkább növényi eredetű zsiradékokból, olajokból fedezzük, mint koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag állati zsírokból.

szegények diétája

Utóbbiak bizonyítottan rossz hatással van a szív- és keringési rendszer egészségére! Az elején teljesen normális, ha rosszul érzed magad!

szegények diétája

Egyénfüggő, de nap is kellhet, míg átáll a szervezeted a szénhidrát-szegény étrendre. Kérd dietetikus szakember segítségét, ha nagyobb túlsúlytól szeretnél megszabadulni!

További a témáról