Tejallergia diétája, Első lépések, ha kiderült, tejallergiás vagy

Tejmentes ételek – Mit lehet és mit nem lehet fogyasztani tejallergiában?

Tejmentes ételek – Mit lehet és mit nem lehet fogyasztani tejallergiában?

Laktózérzékenységről beszélünk a tejcukorbontó enzim laktáz teljes vagy részleges hiánya esetén. Ha az enzim termelődésében zavar keletkezik, a bontatlan tejcukor erjedésnek indul, ennek következtében hasfájás, görcsök, puffadás és hasmenés jelentkezhet.

  • Fogyókúrás kapszula
  • Flexible diéta
  • Kapcsolat Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.
  • Étrend futóknak fogyáshoz
  • Fogyókúrás ajándék
  • Gyermekek étrendjének összeállítása során, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosítása érdekében, minden esetben kiemelten fontos az életkori sajátosságok, a mindenkori ajánlások figyelembe vétele!

Ezek a tünetek már az étel elfogyasztása után fél órával, de akár tíz-tizenkét órával később is megjelenhetnek. Erősségük összefügg a szervezetbe került laktóz mértékével, illetve a termelődött laktáz enzim mennyiségével.

tejallergia diétája

Éppen ezért mindenki a saját tejcukor-toleranciájának megfelelő mértékben ehet és ihat laktóz tartalmú ételeket, italokat. Enyhébb esetben már az is elég, ha nem fogyasztunk egyszerre nagyobb mennyiségű tejterméket.

Tejfehérje-mentes étrend

De lehetőség van a laktózbontó enzim külső pótlására is a gyógyszertárban recept nélkül beszerezhető tabletta formájában. Szójából nem csak tej, hanem a úgynevezett szójasajt, vagyis tofu is készül. Mit szabad és mit nem?

A tejcukorérzékenyek diétája jóval megengedőbb, mint a tejfehérje allergiásoké. Kifejezetten a laktózérzékenyek számára fejlesztették ki a laktózmentes tejet, amelyet úgy készítenek, hogy a tejhez tejcukrot bontó enzimet adagolnak.

tejallergia diétája

Célszerű az élőflórás készítményeket választani, mert kisebb a tejcukortartalmuk, de beszerezhetők már abszolút laktózmentes joghurtok is. Szerencsére többféle tejtermék kapható laktózmentes változatban is - Mértékkel a túrót is ehetik a kevésbé érzékenyek, mert egyrészt kevés benne a tejcukor, másrészt a feldolgozás során eltávolítják belőle a savót, ezáltal pedig a vízben oldódó tejcukor egy részét is.

A lágy sajtokban, valamint a friss, nem érlelt sajtokban van kis mennyiségű tejcukor, a kemény sajtok tejallergia diétája a hosszú érési idejű sajtok azonban szinte teljesen laktózmentesek. Míg a vizes alapúak beilleszthetők az étrendbe bár nem annyira finomaka tejes margarinok kerülendők.

Szerencsére vannak már olyan cégek, amelyek laktózmentes húskészítményeket is gyártanak.

tejallergia diétája

Érdemes bioboltokba ellátogatni, ahol rizsből, kókuszból vagy szójából készült tejszínhabot árulnak. A kínai fagyasztott zöldségekben is gyakran van tej.

Tejhelyettesítő élelmiszerek

Joghurt, kefir, sajt, túrókrém, túró rudi: Ezek tehéntejből készülnek. Ugyanolyan tejfehérje van bennük. Aki tejfehérje allergiás, ugyanúgy rosszul lesz tőlük.

Tejallergia, tejfehérje allergia esetén alkalmazandó szigorú tejmentes diéta Tejallergia, tejfehérje allergia mechanizmusa A tejfehérjét az emésztőenzimek bontják le. A tejben lévő valamelyik fehérjét a kazeint, a α-laktalbumint vagy a β-laktoglobulint tévesen allergén anyagként ismeri fel a szervezet és így az immunrendszert védekezésre késztetik.

Csak a bioboltban kapható tejmentes növényi tejpótló dolgokat válaszd, vagy készíts otthon gabonatejet, kölestúrót! Igyon bivalytejet!

tejallergia diétája

Az orvosok a keresztallergia miatt nem javasolják a kipróbálását. Aki csak kissé érzékeny immunrendszert nem bevonó tejfehérje intolerancia — tejallergia diétája kipróbálhatja, de az allergiásoknak veszélyes! Tehát akinél az IgE vérteszt pozitív lett tejre, lehetőleg ne próbálkozzon!

tejallergia diétája

Tejcukrot pedig minden állat teje tartalmaz. Ha az ember tejallergiás, a tejes krémtől, kézmosótól, szappantól csúnyán begyulladhat a bőre, szeme. Az állapota nem fog javulni tévesztés esetén. Mindent el kell olvasni kóstolás előtt.

tejallergia diétája

Szóval sokkal biztonságosabb az otthon sütött péktermék. Csak vajat használtunk a sütéshez, az sem tej!

További a témáról