Étrend piramis. Táplálkozási piramis

Pin on környezetismeret

Táplálkozási piramis BURKOLT PIRAMIS A táplálkozási piramis a különféle ételcsoportokat osztja fel, annak javasolt bevitele szerint: az alján a legnagyobb mennyiségben fogyasztandó élelmiszereket találjuk és minél feljebb haladunk, annál kevésbé javasolt lakmároznunk az adott élelmiszer csoportból.

gyakori kérdések fogyás

Természetesen vannak olyan esetek, például betegség, esetleg speciális étrendet igénylő diéta, amikor szükségszerű változtatni ezeken az arányokon! A táplálkozási piramis változataira jó példa, hogy a mediterrán országokban és a szénhidrát diétát követők esetében jellemzően a zöldségek vannak legalul, míg a gabonák, összetett szénhidrátok csak e felett helyezkednek el.

Különösen igaz ez cukorbetegek esetében!

fogyókúrás hűtő malac

Étrend piramis a csúcsig A helyes táplálkozás alapjaként legnagyobb arányban egyre inkább a vitamindús zöldségek és gyümölcsök, illetve az összetett szénhidrátokat, keményítőket tartalmazó — lehetőleg teljes kiőrlésű — gabonafélék fogyasztása jöhet szóba a napi táplálkozás során.

Mindez a táplálkozási piramisnak gyakorlatilag a kétharmadát teszi ki.

Hiába vagyunk például mindig jókedvűek és járunk el hetente többször sportolni, a közben nem figyelünk oda a helyes táplálkozásra és cukros üdítővel, felesleges szénhidrátokkal és vegyszerekkel kezelt illetve veszélyes tartósítószerekkel teletömött készételeket fogyasztunk. Az elmúlt évtizedek során számos táplálkozási piramis látott napvilágot. Amikor iskolába jártam még teljesen máshogy nézett ki a piramis, illetve az egyes élelmiszercsoportok más-más lépcsőfokon helyezkedtek el.

Ezeket követik a mértékkel fogyasztandó fehérje források, azok közül is a sovány tejtermékek, a étrend piramis, a hüvelyesek például bab, lencse és a magvak; illetve a halak, tenger gyümölcsei, majd a húsok. Természetesen ezekből is az alacsony zsírtartalmúak az ajánlottak, húsok közül leginkább a szárnyasok.

  • Fogyás gyogyszer
  • Однако ее лучи не мешали Николь различить звезды на черной ткани космоса.

A kategórián belül az olajos magvak például dió, mogyoró, mandula, stb. A piramis tetejét a ritkán fogyasztandó, kerülendő élelmiszerek foglalják el.

Az egészséges táplálkozás alapjai–a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis (7-8o)

Ide tartoznak a cukorban gazdag élelmiszerek és italok például cukrászsütemények, jégkrémek, szörpök és cukros üdítők, de a kandírozott gyümölcsök isilletve a magas zsír, vagy só tartalmú ételek például chipsek, sós aprósütemények, pörkölt magvak, készen kapható majonézes öntetek és a zsíros sajtok is.

Ezeket ajánlott csak alkalmanként, fő étkezés után fogyasztani amikor már jól laktunkvagy még inkább helyettesítsük őket aszalt gyümölcsökkel, natúr magvakkal.

fogyókúrás vitaminok

A félreértések elkerülése végett A félreértések elkerülése végett szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a fehér lisztet és a cukrot is tartalmazó termékek nem tartoznak bele a teljes kiőrlésű gabonák csoportjába, hanem épp úgy a legfelső szintre sorolandóak, mint a cukor tartalmú joghurtok, vagy a már említett magas zsírtartalmú chipsek és kandírozott gyümölcsök!

Ha mindenképpen édes ízre vágyunk, akkor a cukrozott termékeket könnyedén helyettesíthetjük különféle természetes édesítőkkel, mint például a nyírfacukor, sztívia.

0 vércsoportú diéta

További a témáról