Ileostoma diétája

A sztóma diéta Frissítve: Minden bélműtét után oda kell figyelni az étkezésre, pláne ha közben egy sztóma is ki lett vezetve. A beteget - legalábbis engem - általában különböző utasításokkal látják el, ami egy valamit eredményez: káoszt.

De akkor mit ehetünk és mit nem?! Erre próbálok egy kis segítséget nyújtani.

peak étvágycsökkentő

Aki ismer tudja, hogy nem voltam soha egy diétázó ember, mert ileostoma diétája megtiltanak nekem valamit, azonnal megkívánom. Így sajnos nekem fokozottan nehezemre esik bármilyen étkezési szabály betartása, bár hogy őszinte legyek, a potenciális sztómadugulás elég jó ürügy arra, hogy megembereljem magam.

A ileostoma diétája dietetikus az utolsó műtétem után pár nappal bejött a kórterembe, és átnyújtotta a sztómás segédletet. Együtt átbeszéltük, majd mondta hogy hagy nekem pár napot, írjam fel a kérdéseimet, és ha újra jön megvitatjuk.

gluténmentes diéta étrend

Szigorú sztómás étrend Ez a műtét utáni hétre érvényes, és elsőre félelmetesnek tűnik. Ez idő alatt a sztóma áteresztőképessége és belső átmérője csökkent, így bizonyos ileostoma diétája elzárhatják a nyílást. Az első napokban pépes, kímélő fűszerezésű, nem puffasztó ételek javasoltak, ami logikus - ne ileostoma diétája rögtön töltött káposztát, ha nem akarsz visszamenni a műtőbe.

Figyelni kell az alapos megrágásra, és hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk le étkezés közben, ezért ajánlott a beszéd és szívószál elkerülése.

Sztómás betegek étrendje

Hogy a dohányzásról ne is beszéljek. Napi étkezés a cél, mert az üres bélrendszer gázt termel.

Menü Sztómás betegek étrendje A sztóma egy kb. A sztóma a tápcsatorna sebészeti úton történő kiszájaztatása az adott szakaszon. Ha a vékonybél kerül kivezetésre ileosztómának ileostomaha a vastagbél kolosztómának colostoma nevezzük. Meghatározó különbség a székletürítésben, hogy sztómák esetében a széklet a bélmozgások következtében akarattól függetlenül, szabályozatlanul ürül.

Egy idő után azonos étkezési szokások után beáll a székletürítés, kiszámíthatóbb lesz és az életet is könnyebbé teszi. Az ileosztóma és kolosztóma diéták között különbség van, mivel két különböző emésztési szakaszról beszélünk.

normoxil fogyás

Az ileosztómának egy kicsit szigorúbb emiatt a diétája. A hét letelte után fokozatosan vissza lehet térni a régi étkezéshez, DE így sem lehet bármit megenni, van pár olyan dolog, amire nagyon oda kell figyelni.

Ezek elég komoly dugulást tudnak okozni, ha összegyűlnek a bélben. Almát is, paradicsomot is, stb.

Emiatt a hagyma is egy kicsit problémás, mert apró hártyái vannak, amit sokszor szeletelés közben is észre lehet venni. Magokat: legyen az aprómagvas gyümölcs pl. Rostfonalakat vagy hogyhívják azokat, na : gondolok itt a rostos gyümilevekre, vagy akár olyan gyümölcsökre, zöldségekre, amikben szálak vannak, például zeller, karalábé, narancs, ésatöbbiésatöbbi.

Megint csak a dugulás miatt. Hüvelyeseket: nem elég hogy héjuk van, de még puffasztanak is.

Sztómás betegek étrendje - ingyen-hatterkepek.hu

Gondolom senki nem akar babot hámozni szemenként csak azért, hogy utána a buszon dobszólót tartson, így ezeket is jobb elhagyni. Zsírban, olajban gazdag dolgokat: kerülni kell a zsíros húsokat, tejtermékeket, magvakat és dióféléket, stb.

gyors fogyás diéta étrend

Igen, sajna búcsút kell mondani a téli zsíros kenyérnek sok lila hagymával, pici sóval. Szar, de ez van. Szénsavas italokat Alkoholos italokat: az alkohol folyadékot von el a szervezettől, és a sztómások amúgy is hajlamosabbak a dehidratációra, így ez kerülendő. Mesterséges édesítőszereket: hasmenést okozhat, ami megint folyadékvesztés.

Túl fűszeres és magas savtartalmú ételeket: ezek a sztómát és környékét irritálhatják, kicsíphetik, kellemetlen tüneteket okozva.

c9 fogyás

Nem hiányzik nekünk a kimart sztóma, ugye? Persze ez nem azt jelenti, hogy íztelenül kell étkezni, lehet fűszereket használni, de az indiai csípős curry-t ne most kívánjuk meg.

fogyókúrás innivaló

Pattogatott kukorica: ezt remélem ezek után nem kell magyaráznom. Mik azok, amik kifejezetten ajánlottak?

Achieving Proper Nutrition and Your Ostomy with Shield HealthCare

Sovány húsok Savanyított tejtermékek: kefír, joghurt Áfonyalé: elvileg csökkenti a felfúvódást. Persze nem frissen csavartat fogyasszunk ebből, csak szigorúan olyat, amiben tuti nincs héj meg rost.

Megfelelő étrend sztóma esetén

A tudástár, amit kaptam, ennél sokkal hosszabb volt, én most csak azt foglaltam össze, hogy mit kell mindenképpen elkerülni a sztómás lét alatt. Több szigor van az én dokumentumomban, de sokszor azok csak javaslatok fokozott bélgáz vagy bűz elkerülése végett.

A lényeg az, hogy mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia apránkénthogy mit ehet és mire érzékenyebb.

  • Látták: Átírás 1 Sztómás betegek étrendje A sztómakészítés a tápcsatorna sebészeti úton történő kiszájaztatását jelenti az adott bélszakaszon.
  • Sztómás betegek étrendje - PDF Ingyenes letöltés
  • Megfelelő étrend sztóma esetén - HáziPatika
  • Он остановился возле одной из сфер и выпустил длинную прозрачную трубку, точно вошедшую На палубе была сумятица.

Hogy személyes példát mondjak, nekem a répát emlegették sokat, mint a legjobb barátomat. Na, ettem is finomfőzeléket, úgy meghajtott hogy csak néztem! Azóta megfigyeltem, hogy a répás dolgok megszínezik és lágyítják a székletemet, ami nem megszokott. Természetesen összegyűjtöttem egy pár kérdést a hölgynek, aki mindig kedvesen mosolyogva ugyanazt mondta: Lehet-e a tejet alternatív tejekkel helyettesíteni? Például fehérhagyma, póráhagyma?

További a témáról