Rostdús diéta

Amit a rostdús táplálkozásról tudnod kell

A magas rosttartalmú élelmiszerek amellett, hogy karbantartják kiválasztó szerveinket, segítenek a koleszterin távozásában is.

rostdús diéta

A rostdús […] Ha kellő mennyiségű rostot viszünk rostdús diéta a szervezetünkbe az ajánlott mennyiség nőknek gramm, férfiaknak gramm napontaszámos kellemetlen tünettel járó betegségnek elejét vehetjük, így például a bélirritációknak, a vastagbélráknak és polipnak, az IBS-nek SZÓTÁR vagy az aranyérnek. A rostdús étrend fokozza az emésztés működését, segíti a méreganyagok és a salakanyagok kiürülését, így felgyorsítja a fogyási folyamatokat is.

Mik azok a rostok?

Mivel a rostok a szervezetünkbe jutva teleszívják magukat vízzel, telítettségérzetet idéznek elő, ami csökkenti az étvágyat, ezáltal pedig a táplálékbevitelt. Hogyan működik a diéta?

  • Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk?
  • Írta Bányai Adrián A clean eating táplálkozás egyik alapja, a magas rostfogyasztás.
  • Étrend összeállítás szempontjai

A rostdús diétát könnyű követni, étrendje nem annyira szigorú, mint a legtöbb diétáé, hiszen itt a cél nem a szélsebes súlycsökkentés, hanem az egyenletes mértékű, havi két-három kilogrammos fogyás, amelynél elsődleges szempont az emésztőrendszer és a bélrendszer egészségének karbantartása. Az étrend lényege, hogy sok rosttartalmú ételt kell enni, például zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek napi fogyasztásával nemcsak jelentős rostanyagot, hanem nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is bejuttatunk a szervezetünkbe.

Hogy a rostanyagok jól végezhessék dolgukat, naponta 2, liternyi folyadékot lehetőleg ásványvizet kell meginni, ez segíti a rostok megpuffadását, teltségérzetet kelt, csökkenti az étvágyat.

A rostban gazdag ételek hatékonysága a fogyókúra, illetve az egészséges étrend szempontjából megkérdőjelezhetetlen. Ha elegendő mennyiségben fogyasztasz ballasztanyagokat jócskán tartalmazó táplálékokat, amellett, hogy elősegítheted szervezeted salaktalanítását, a koplalást is elfelejtheted, hiszen a rostok az emésztőrendszerben víz hatására megduzzadnak, így telítettségérzetet adnak. A rostszegény táplálkozás nemcsak az ideális testsúly elérését akadályozza meg, de a salakanyagok rendszeres és hatékony eltávolításának hiányában növeli az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések esélyét is.

A rostdús táplálkozás lazább állagúvá teszi a székletet, kíméletesen ledörzsöli a bélrendszer falát és kimossa a káros anyagokat. Kiknek ajánlott?

Karcsúsító rostok | Well&fit

Azoknak, akik lassú, de megtartható súlycsökkentésre vágynak, gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdenek. Különösen javasolt azoknak, akik Crohn-betegségben szenvednek, de hatásos a magas koleszterinszint csökkentésére is, és alacsonyan tartja a vércukorszintet is.

A rostok két típusba sorolhatók 1. A vízben oldódó rostok például a pektin és a nyákok megtalálhatók a babban, a borsóban, az almában, a banánban, a citrusfélékben, a sárgarépában, az árpában, a zabpehelyben.

Az egészséges táplálkozás alapjai – Mit és hányszor egyek egy nap, egy héten (3-6. oszt. korcsoport)

Gélszerű anyaggá alakulnak át, így a gyomorba jutó táplálékkal olyan szigetet alkotnak, amely — megfelelő mennyiségben fogyasztva — megköti az epesavat, rendben tartja a koleszterin- vagy a glükóz-szintet. A vízben oldhatatlan rostok a növényi sejtfalban lelhetők fel ilyen például a cellulóz, a hemicellulóz, a lignin.

Rostdús táplálkozás a fogyásért és a szebb bőrért - Metodic

Előfordulnak a búzakorpában, a rozsban és a csonthéjas gyümölcsökben, és védelmet nyújtanak az emésztőszervi daganatokkal, az epekő kialakulásával, a székrekedéssel vagy az elhízással szemben. Ajánlatos viszont elkerülni azoknak, akik gyakran küzdenek puffadással, gázosodással.

A fogyókúra ideje alatt kifejezetten ajánlom a rost tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Nagyon fontos!!! Ugyanakkor a salaktalanításban is csak a bőséges folyadék bevitele mellett tud érvényesülni a rost hatása. A napi ltr.

Mire kell ügyelni? Az alábbi élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb rostot, ezért étrended alapját ezeknek rostdús diéta képezniük: teljes kiőrlésű lisztből készült termékek például kenyerek, korpás és magos zsemlék, kiflikzöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök.

Olvasási mód:

Nem árt tudnod, hogy a nyers gyümölcs vagy zöldség mindig magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a főtt! Figyelj arra, hogy egy-egy étkezéskor legalább három-négy gramm rostot juttass a szervezetedbe!

A cél a napi grammos rostfogyasztás elérése! A növényi rostok mellett mérsékelt mennyiségben a tányérra kerülhetnek sovány húsok, tejtermékek, tojás, tészta, utóbbiból inkább a teljes kiőrlésű vagy a durumlisztből készültet válaszd!

Ez az a szénhidrát, ami segíti a fogyást, és csökkenti a narancsbőrt

A diéta alatt kerüld az édességek, a cukrozott üdítők, a zsíros ételek, a zsíros húsok és a tömény italok f faktor diéta. A fehér kenyeret cseréld le barna kenyérre! A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona héját is, ezért magasabb a rosttartalma.

A finomított fehér liszt helyett kezdj el graham- kukorica- tönköly- vagy rozslisztet használni.

rostdús diéta

Fehér rizs helyett használj barna rizst, mivel ennek magasabb a rosttartalma. Az alacsonyabb rosttartalmú élelmiszereket dúsítsd különböző korpákkal búzakorpa, zabkorpa és gabonapelyhekkel rozs- zab- kukoricapehely.

rostdús diéta

Igyál naponta 2, liter szénsavmentes ásványvizet, vagy gyümölcs- és zöldséglevet. Hatékonyságfokozó tippek A rostszegény életmódról fokozatosan térj át a rostdúsra; először csak kisebb adagokkal növeld a növényi rostok mennyiségét, hogy szervezet hozzászokhasson, és ne legyen megterhelő az emésztőrendszered számára.

Ügyelj a rendszeres, napi négy-ötszöri étkezésre.

rostdús diéta

Egy napra egyenletesen oszd el a táplálék mennyiségét, rostdús diéta étkezésed se legyen túlságosan sok vagy kevés. Lassan és kényelmesen falatozz, rostdús diéta meg alaposan az ételt a rostok amúgy is erőteljesebb rágást igényelnekígy könnyebb lesz az emésztés. A rostdús étrend leírását a Wellness magazin decemberi számában olvashatod! Kapcsolódó cikkek.

Itt van most: Kezdőlap » Cikkek » Szakértői blogok » Táplálkozás » A rostdús táplálkozás fontossága — ezek miatt válaszd a rostdús ételeket A rostdús táplálkozás fontossága — ezek miatt válaszd a rostdús ételeket Mindenki tisztában van azzal, hogy az elegendő rostbevitel nagyon fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, azonban kevesen tudják, hogy milyen —olykor veszélyes- következményekkel járhat, ha nem biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű rostokat.

További a témáról